Rhodesian Ridgeback - en hund för dig?

Även om ridgebacken älskar att ligga i soffan och mysa så är den en stor hund med stort aktivitetsbehov, både fysiskt och mentalt.
Den behöver få komma ut och röra på sig flera dagar i veckan, och den blir allra lyckligast om den får jobba också. Dess ursprung som snabb, stark och uthållig jägare gör att man har en hund med ganska mycket viltintresse, och det bör man tänka på med samma som man får hem valpen.

Ridgebacken är en helt fantastisk familjehund; lugn, lojal, tålmodig mot barn och uppmärksam. Den har ett reserverat sätt mot främmande, och många gånger hälsar den och lämnar sedan besökaren ifred vilket kan vara bekvämt om man har gäster som inte är lika förtjusta i hundar som du själv. Den okände som försöker smöra in sig hos en vuxen ridgeback kommer sällan långt, även om unghunden är mer tillgänglig och nyfiken.
Ridgebacken är även framavlad till att försvara och vakta sin flock. Med andra ord; du kan lugnt sova med olåst dörr när du äger en ridgeback, ingen kommer någonsin in obemärkt!

Trots detta är en ridgeback en vänligt sinnad varelse som är mild i sitt sätt. De kan vara riktigt envisa men samtidigt är de även väldigt lyhörda och bästa sättet att nå fram till din hund är genom att uppmuntra önskvärt beteende och ignorera olater, så länge de håller sig inom rimliga gränser! För att förhindra att ridgebacken är den som bestämmer vad den ska och inte ska göra så är det viktigt att göra skillnad mellan inlärning och uppfostran. Du kan lära din hund, sitt, ligg och att hämta saker men du måste uppfostra din hund att inte hoppa på människor, dra i kopplet eller jaga grannkatten!

En tydlig, konsekvent och fast hand kombinerat med uppmuntran och motivation är nyckeln till en balanserad hund och en glad hundägare!
Som valp och unghund kan ridgebacken fresta sin ägare till bristningsgränsen, och det jobb du lagt ner på den under valptiden belönar sig- eller straffar sig!
Rigebacken har ett fantastiskt språk som den visar tydligt, och den kan reagera på andra hundar som inte visar respekt och hänsyn vid ett hundmöte. Den funkar för det mesta med andra hundar, men kan vara ganska dominant om det inte finns ett tydligt ledarskap hos hundägaren. Allra bäst trivs och funkar den dock tillsammans med andra rr, som så många andra raser.
En vuxen, väluppfostrad och balanserad ridgeback är lätt att ha att göra med och den tid och energi du lagt ner under hundens första 2-3 år kommer du att ha igen.