Kan man jobba med en ridgeback?

Man både kan och ska, tycker jag, jobba med sin ridgeback. Det har ingen betydelse vad man gör, bara det är något som du och hunden kan trivas med! Här följer några exempel på vad man kan göra.

Viltspår är den här rasens paradgren, och det finns många duktiga viltspårschampion inom rasen. Praktisk jakt och eftersök har vi ett antal ekipage av i Sverige idag, och jag kan tänka mig att en ridgeback har alla förutsättningar att fungera på rätt sätt i dessa sammanhang med tanke på dess ursprung.

Vill man testa på att jobba bruks med en ridgeback finns det massor att välja på! Den kan om man motiverar den rätt gå långt inom samtliga bruksgrenar; lydnad, spår, rapport, sök och agility. Men det är kanske inte den lättaste hunden att träna med, glöm tragglande och prestigefyllda krav! Den ställer inte upp på dina villkor om du inte behandlar den rätt och lyssnar in vad hunden vill. För den vill oftast vara dig till lags, ni måste bara lära er att kommunicera på rätt sätt.
Jag förespråkar mjuka metoder och klicker-träning, massor av godis och beröm! Du belönar bara det som blir rätt, och ignorerar det som blir fel. Jag tror att den här metoden fungerar utmärkt på en rr om du vill jobba med den, och den metoden har jag alltid använt på mina hundar. Det såg skoj ut kan jag lova, för tio år sedan då jag sprang runt med kyckling, kotletter och annat gott i mungipan på apellplanen på brukshundklubben. Många brukshundsrävar ifrågasatte nog mina träningsmetoder, men min Katitzi tyckte om att träna med mig, och det resulterade i en helt fantastisk ögonkontakt som hon bar med sig livet ut.

Sedan Leya kom in i vår familj har jag börjat använda klickern, och den har hjälpt massor! Den hjälper mig att belöna i absolut rätt ögonblick, och den triggar verkligen hunden att göra om, göra rätt och göra mer! Leya har bla lärt sig att öppna skåpluckor, stänga lådor och dörrar, tömma tvättmaskin, ge matte blöt tvätt att hänga samt hämta olika saker.

Rallylydnad, freestyle och bollvallning är hundsporter som vuxit på senare år och varför inte testa med din ridgeback om du själv är intresserad.

Spela död, rulla runt, leta godis och andra gamla goda trix är inte att förakta, en ridgeback utför dom gärna i utbyte mot något trevligt.
Det viktiga är som sagt inte vad du gör- utan ATT du gör något med din hund. Det skapar det allra bästa förtroendet och bandet mellan dig och din hund, som ser upp till dig som sin ledare.

/Anna-Britta Antonsson, grundare av Kennel Waytogo